Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a declarat, marţi, că institutul a reuşit efectuarea primului transplant cardiac din România, de după declanşarea crizei pandemice, în condiţiile în care până la începutul lunii februarie a anului trecut erau consemnate deja patru transplanturi de cord.

„Am efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş primul transplant cardiac din anul 2020, din Romania. Receptorul este un pacient în vârstă de 42 de ani, din judeţul Sibiu, aflat de aproximativ 2 ani pe lista de aşteptare, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, deasupra resurselor terapeutice convenţionale (…)

Este primul transplant cardiac efectuat în România după declanşarea crizei pandemice, acest lucru ne face să fim optimişti pentru că fost spartă gheaţa şi alte transplanturi vor urma. Evident că sunt şi alte probleme în continuare în acest domeniu, în primul rând un număr relativ scăzut de donatori care nu este neapărat ceva caracteristic României, fiindcă la nivel european şi mondial este notată o scădere a numărului de donatori.Dar există şi alte probleme care pot fi rezolvate dacă există dorinţă şi voinţă în sprijinul medicinei de performanţă”, a declarat, presei, doctorul Horaţiu Suciu.

Doctorul a arătat că transplantul a avut loc în urmă cu câteva zile şi că starea receptorului este bună şi că este pregătit să iasă de la terapie intensivă.

„Donatorul a fost un tânăr în vârstă de 40 de ani, din judeţul Iaşi, declarat în moarte cerebrală, victima a unui traumatism cranio-cerebral. Pentru prelevarea cordului s-a deplasat o echipă de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş, condusa de şef lucrări dr. Marius Harpa, care s-a deplasat la Iaşi. Cordul a ajuns la Târgu Mureş pe calea aerului, cu un avion al Euro Transplant Belgia care a aterizat la Târgu Mureş. Au prelevat ambii plămâni în cursul aceleiaşi prelevări multiorgan şi au fost de acord cu efectuarea unei escale la Târgu Mureş, pe drumul de întoarcere. Cordul a ajuns, joia trecută, la Institutul Inimii Târgu Mureş, la ora 14.30, şi intervenţia chirurgicală s-a încheiat cu la ora 18.45. Pacientul este extubat încă de a doua zi şi este pregătit să iasă din terapie intensivă. Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia postoperatorie până în acest moment”, a arătat dr. Suciu, coordonatorul intervenţiei.

El susţine că succesul acestui prim transplant de cord se datorează muncii unei echipe multidisciplinare, „în pofida aparentelor (încă mai) crede în faptul că medicina de performanţă poate fi efectuată şi în România”.

Soţia pacientului transplantat a mulţumit echipei medicale şi şi-a exprimat speranţa că performanţa medicală va fi în continuare sprijinită pentru a se salva cât mai multe vieţi.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a lăsat pe pământ oameni ca domnul doctor Horaţiu Suciu şi echipa domniei sale din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, care trebuie ajutată şi sprijinită în continuare pentru a salva cât mai multe vieţi. Le mulţumesc din suflet că au făcut posibilă această minune. Mulţumesc familiei donatorului pentru puterea de care a dat dovadă şi mulţumim tuturor celor s-au gândit şi s-au rugat pentru jumătatea mea şi au avut un gând bun. Toată viaţa vom fi recunoscători pentru fiecare clipă şi fiecare moment (…) Aşteptarea a fost cruntă, de aceea ar trebui să venim în sprijinul IUBCvT şi a altor compartimente care se luptă efectiv să salveze vieţi”, a declarat soţia pacientului.